Přihlášení
Login:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
Členské číslo:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Soustředění SZBK pro praxi

V rámci přípravy psovodů na praktická nasazení se pro psovody se splněnými plošnými atesty nebo plošnou prověrkou podařilo také letos zorganizovat trénink letecké přepravy a výsadku v terénu.


Soustředění SZBK pro praxi
Autor: L.Dlouhá | Datum: 20.5.2024 - 00:00 | Zhlédnuto: 808x

Na pátek 17.5. bylo na vrtulnikové základně v Náměšti nad Oslavou domluveno pro 12 psovodů se psy zajímavé soustředění - nácvik přepravy psovodů se psy na místo nasazení v terénu.  Avšak dlouhé čekání na zlepšení počasí,  aby bylo možné v rámci takového cvičení vzlétnout,  se v pátek nepodařilo naplnit. Celý den hustě pršelo a hlavně snížená viditelnost se postavila proti. Výhled na víkend ohledně počasí se zdál být přijatelnější, tak účastnící soustředění přijali nabídku sejít se na místě znovu v sobotu ráno.  

Sobotní sraz před základnou byl zpočátku zahalen hustou mlhou, na řadě bylo opět čekání na zlepšení počasí. Čas jsme zaplnili teoretickou přípravou i studiem historie letky. A konečně v půl dvanácté padlo rozhodnutí,  že dnes poletíme. 

Přestalo pršet, mlha se zvedla a dokonce vysvitlo i sluníčko.  Přesunuli jsme se i se psy na letištní plochu. Bez zapnuté vrtule nacvičili nastupování nákladní rampou i vystupování včetně varianty vyskočení ze dveří vrtulníku  bez schůdků. Psi zvládali být klidní, v helikoptéře si každý našel a nacvičil  své místo pro let, a tenhle zasedací pořádek jsme pak vždy pro hladký výstup a nástup dodržovali. No a pak jsme se se psy posadili venku na trávě a sledovali přípravu helikoptéry ke vzletu. Hlasitost vrtule byla čím dál výraznější, náš sluch chránila sluchátka, psi měli dost času se na hluk adaptovat. Před 14h přišel povel k nástupu, všichni připoutat, a už jedeme na ranvej a za chvíli se vzneseme do oblak. 

Dohodnutý kurz letu a rozsah cvičení proběhl bez obtíží. Třikrát jsme přistáli, vystoupili a nechali psy klidně ležet nebo cvičit za situace, kdy nad námi i poměrně nízko opakovaně přelétéval vrtulník. Psi byli skvělí. Zvládali vše bez problémů a stali se z nich rutinní flying rescue dogs. 

Na první zastávce jsme byli určitě dost raritou. Přistáli jsme na malém letišti, kde bylo poměrně dost místních obyvatel a nikdo z nich určitě nečekal, že místo vojáků vystoupí z vojenského vrtulníku deset psů různých plemen a jejich psovodi v červených uniformách. 

Úžasným zážitkem byl i samotný let. Letěli jsme s otevřenými dveřmi, v nichž seděli door gunners. Průlet nad údolím řeky Oslavy ve svižném tempu a s náklony, kdy okolní skály a stromy nejednou byly vidět otevřenými dveřmi v poloze horizontální místo vertikální, je fakt něco, co (naštěstí) v dopravním letadle nezažijete. Celkem 2h a téměř 140km let se završil zpátečním přistáním na letišti a povídáním s piloty. Posádka vrtulníku ocenila náš profesionální přístup a našim psům udělila velkou pochvalu, že zvládali všechna cvičení na jedničku a bez stresu. 

Za organizaci této akce patří obrovský dík Martinovi Jakubšemu a Stanislavu Čejkovi, Ministerstvu obrany ČR, 222. vrtulníkové letce a všem ostatním,  co nám s přípravou pro praktická nasazení i v rámci spolupráce s Armádou ČR pomáhají. 

Pár fotek z této akce zde 

https://eu.zonerama.com/Link/Album/11474640

 

A video z akce zde (díky za natočení a zpracování Láďovi Červenému)

https://youtu.be/y_jhYQxuiwU?si=uUycGG8leTE-vBZF

 

 


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknout článek
Aktuální informace
Tým SZBK ČR na stupních vítězů
Pro porovnání úrovně vycvičenosti psovodů různých složek IZS uspořádala Policie ČR srovnávací cvičení s mezinárodní účastí.
20.10.2024 01:22

... přejít na aktuality