Přihlášení
Login:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
Členské číslo:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

PPN tentokrát na Šumavě u Jihočechů

Prověrky praktického nasazení v plošném vyhledání proběhly v termínu 8.-12.5.2024 za pěkného počasí a s dobrými výsledky opět v horském prostředí, tentokrát na Šumavě.


PPN tentokrát na Šumavě u Jihočechů
Autor: Bára Andělová | Datum: 16.5.2024 - 00:00 | Zhlédnuto: 733x

Letošní jarní Prověrka praktického nasazení – plochy se po několika letech vrátila na základnu výcviku záchranných psů SZBK ČR Spáleniště, kterou má v péči Jihočeská záchranná brigáda kynologů. Díky velmi dobrým vztahům JČZBK se Sborem dobrovolných hasičů Přední Výtoň, Vodní záchrannou službou ČČK ČR Český Krumlov v Dolní Vltavici a vedením Lesů ČR v okolí Spáleniště a Frýdavy, bylo zajišťování terénů i příprava „překvapení“ pro psovody při přesunu k terénu po vodě i po souši jednodušší. Všem těmto složkám ještě jednou děkujeme a vážíme si jejich pomoci.

Soustředění a PPN začala jako vždy ve středu v poledne. Nabitý program odstartoval hned po příjezdu prezentacemi a přednáškami o topografii. Vše si psovodi mohli vyzkoušet hned odpoledne v praxi při plnění úkolu propásovat sektor bez použití GPS, pouze podle mapy a kompasu. Jako „duchové“ je doprovázeli figuranti. Sotva ukončili jedno cvičení, následovalo další – přesun na určené místo auty, pak přes potemnělou vodní nádrž Lipno na člunu Vodní záchranné služby ČČK ČR a poté noční úsekové prohledání pobřeží. Nechybělo prověření umění komunikace vysílačkou s VZS i čekání dlouho do noci na posledního člena týmu. Čtvrtek patřil součinnostnímu cvičení - dva týmy psovodů, dva velké sektory. Úkol zněl, rozdělit si sektory a prohledávat daný prostor, dokud nebudou nalezeny všechny ztracené osoby, a hlavně spolupracovat jako tým. Páteční dopoledne si všichni vyzkoušeli navětření na louce na větší či menší vzdálenost.

V pátek po obědě pak začala samotná prověrka. Nastoupilo na ni šest psovodů z různých brigád SZBK ČR a jeden člen KZJ ČR a během 24 hodin pohotovosti každého čekalo celkem 6 hodin práce v terénech. Zpestřením byl přesun k nočním terénům v okolí Frýdavy jízdou „pod majáky“ vozidlem SDH Přední Výtoň i prohledání cesty za tmy, při něm mohli psovodi využít i elektroniku.  Nedělní dopoledne pak patřilo „obhajování“ taktiky a postupu práce jednotlivých psovodů a samozřejmě zpětné vazbě od komisařů. Jarní PPN – plochy úspěšně dokončily 4 týmy: 3 členové SZBK - Lucka Dlouhá s Fortunate Desire Diandra, Eliška Vasilenková s Ber-Neber Bonremo Vemsilumpa  a Pavel Beran s Forrestem Ruthless a 1 člen KZJ ČR Tomáš Stehlík se psem Cipískem.

Hodnocení prověrek očima psovoda (Tomáš Stehlík):

Dnes se mi podařilo společně s Cipískem splnit si svůj záchranářský sen. Jako tým jsme úspěšně prošli Prověrkou praktického nasazení. Nádherná pětidenní extrémní akce, plná především praktických cvičení, ale i přednášek a předávání zkušeností, kde jsme měli příležitost otestovat si limity v nejrůznějších situacích. Cítím se moc spokojeně a těší mě, že jsme, já i Cipísek, využili všeho toho, co jsem získali léty poctivé přípravy (óbr dík Soňa Šabacká a Regi), trpělivostí a srdnatostí. Hlavně v našem týmu fungovalo to, proč to vlastně dělám: vzájemná důvěra, radost ze spolupráce já-pes a respekt ke (ne)schopnostem svým i svého parťáka (dík Martine Martin Jakubše, že jsi mi to citlivě připomněl). Dojímalo mě, jak Cipík statečně propátrával mnohdy naprosto neprostupná místa a to i přes zvyšující se únavu, s neustále "zapnutým" nosem. Je to prostě borec. Před devíti lety, když jsem si ho bral jako tříměsíční štěně z útulku, bych si ani nepomyslel, že s tím budu dělat toto ...

A teď trochu emocí od člena organizačního týmu: 

Oficiálně začíná soustředění a následná prověrka ve středu v poledne. Ale jako u každé jiné větší akce, příprava na ni trvá týdny a měsíce před tím. Jsou to hodiny strávené dojednáváním ubytování, zajišťováním a procházením terénů, domlouváním spolupráce s dalšími organizacemi a složkami IZS, vymýšlením nových zajímavých situací a také sháněním figurantů. Bez těch by to totiž nešlo.  Figuranti jsou parta lidí, kteří se za jakéhokoliv počasí dobrovolně nechají rozházet v lese, a ochotně tam zůstanou spoustu hodin, dokud je zase někdo nevyzvedne. Za odměnu mají možnost čerpat informace při přednáškách a cvičeních. Někteří jsou už stálicemi a z jiných se v následujících letech stali psovodi-účastníci prověrky. Stejný postup jsem sama vyzkoušela a můžu ho vřele doporučit. Děkujeme figuranti, že s námi jezdíte. Když tedy konečně ve středu po obědě soustředění vypukne, vše běží jako po másle. Odměnou za přípravu, prochozené kilometry v terénech se psovody, skoro probdělé noci a snahu, aby vše probíhalo, jak bylo naplánováno; je pak pro org. tým reakce psovodů. Od okamžiku prvního cvičení až do konce prověrky je na nich vidět jejich zájem a nadšení; snaha dozvědět se ještě víc; radost i zamyšlení ze zpětné vazby od komisařů; výraz překvapení z určitých situací; posmutnělý výraz při zjištění, že v terénu nechali nějakého figuranta; radost, že jejich pes (i když vypadá, že po 3 dnech práce už nemůže) sotva se dostane do pachu, ožije a najde; a také únava fyzická i psychická, protože šumavské kopce s borůvčím do pasu, prorostlé husté smrčí, zarostlé paseky, potoky i bažiny tentokrát dostatečně prověřily odolnost ani ne tak psů, jako psovodů. V sobotu večer pak ze všech napětí konečně spadne a při nedělním debreefingu, kdy všichni sledujeme na obrazovce práce jednotlivých psovodů a posloucháme vysvětlení jejich taktiky, je na každém z nich vidět, že jim těchto pět dnů hodně dalo. Pro org. tým je samozřejmě potěšující a příjemné hodnocení, že celá akce byla fajn a skvěle připravena, ale důležité je i to, že psovodi jsou schopni rozpoznat nebo uznat své případné nedostatky; dokáží si vzít k srdci rady; poučit se z chyb svých nebo druhých psovodů a během soustředění si vzájemně vyměňují zkušenosti, které jim pomůžou v dalším tréninku. I díky tomu víme, že to celé má smysl.

Letošní jarní prověrka je tedy zdárně za námi, ještě jednou gratuluji všem úspěšným a držím palce všem budoucím účastníkům.


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknout článek
Aktuální informace
Tým SZBK ČR na stupních vítězů
Pro porovnání úrovně vycvičenosti psovodů různých složek IZS uspořádala Policie ČR srovnávací cvičení s mezinárodní účastí.
20.10.2024 01:22

... přejít na aktuality