Přihlášení
Login:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Zapomenuté heslo
Členské číslo:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Dvoudenní rokování

Začátek prosince byl pro svaz ve znamení rokování - v sobotu 1.12. se školili rozhodčí a neděle 2.12.2012 byla vyhrazena zasedání pléna SZBK ČR.


Dvoudenní rokování
Autor: Jaroslav Sedlák | Datum: 10.12.2012 - 08:06 | Zhlédnuto: 7829x

Velmi pohodové školení rozhodčích proběhlo ve standardních prostorách Chmelařství Žatec za neúčasti zdravotně hendikepovaného prezidenta Vladimíra Kuchty a Edity Labíkové, která se svou neúčastí vyřadila z posuzování v roce 2013, ale zato za účasti všech šesti adeptů, připravujících se na zkoušky rozhodčích. Mezinárodní rozhodčí jsou každoročně přezkušováni komisí IRO a podle platných normativů SZBK bylo provedeno i přezkoušení národních rozhodčích. Teoretické testy připravil a vyhodnotil Vilém Babička, praktické posuzování podle videových nahrávek připravil a řídil Jaroslav Sedlák, odpovědi rozhodčích a zdůvodňování jimi zadaných bodových hodnot zaznamenávala komise ve složení K.Štibora, D.Sedlák a K.Pavlík, která provedla i závěrečné vyhodnocení. Komise konstatovala velmi dobrou praktickou připravenost, poněkud větší nedostatky zaznamenal V.Babička při vyhodnocení teoretických testů. V dalším programu sbor rozhodčích doporučil ke schválení plán akcí na rok 2013, zavedení zkoušky ZZS3, podle příkladu IPO-R zrušení známky "nedostatečně", dohodl toleranci některých drobných rozdílů v poslušnosti mezi IPO-R a NZŘ, vzal na vědomí zpřesněný systém dokumentace zkoušek a při vyhodnocování přípravy hospitantů předal k rozhodnutí plénu jejich připuštění ke zkouškám na nové rozhodčí. Hlavní výcvikář vyhodnotil akce uplynulého roku, kde pouze u dvou došlo k formálním nedostatkům (při BC T v K.Varech nedostali účastníci ceny a při Mistrovství v Tovačově se nekonal závěrečný večírek) a poděkoval všem rozhodčím za jejich přístup.

Nedělní plénum navazující na školení rozhodčích již nebylo tak dokonale pohodové. Nutno sebekriticky přiznat, že zdaleka ne všichni vedoucí brigád dokáží svou funkci plnit dostatečně kultivovaně a jejich odborná úroveň a znalosti jednotlivých normativů nejsou vždy na potřebné výši. Přesto je významným kladem tohoto orgánu, že ve všech zásadních věcech se dokáže shodnout a často dokonce jednohlasně. Připomínky se v průběhu jednání týkaly spíše dílčích problémů, vyplývajících z nedostatků ve stanovách. Proto byl v rámci plánu 2013 schválen i srpnový sjezd s hlavním cílem úpravy svazových stanov. Dále bylo schváleno konání zkoušek RHE kteréhokoli výcvikového směru podle vůle každého psovoda (může nastoupit nebo vynechat), nová zkouška ZZS3, vzata na vědomí statistika a dohodnuté změny na školení rozhodčích. Při projednávání účasti hospitantů na zkouškách nových rozhodčích nebyla povolena žádná výjimka, takže ke zkouškám mohou nastoupit pouze ti, kteří již v současnosti splňují všechny předepsané podmínky. Bylo zamítnuto odvolání S.Sudy k plénu a vzata na vědomí jeho soudní žaloba na SZBK ČR. Byly schváleny podmínky finančního hospodaření při akcích beze změn a několik organizačních opatření. Přes citelnou neúčast prezidenta svazu Vladimíra Kuchty skončilo plénum téměř jednohlasnými závěry a Helena Šabatová mohla jeho jménem popřát na závěr roku všem brigádám mnoho úspěchů v roce 2013.


Akce s článkem
Doporučit známému
Vytisknout článek
Aktuální informace
Praktický závod v kategoriích STOPA a PLOCHA, 19.10.2024
Pozvánka na praktický závod záchranných kynologických týmů určený pro středně pokročilé.
17.4.2024 22:26

... přejít na aktuality